آموزش قدم به قدم تحلیل بنیادی
آموزش قدم به قدم تحلیل بنیادی: تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis)، شامل بررسی و تحلیل گزارش ها و صورت های مالی یک شرکت و یا یک صنعت می شود. در واقع تحلیل بنیادی در بورس، روشی برای به دست آوردن ارزش ذاتی (ارزش واقعی) سهام است، که این ارزش ذاتی از طریق بررسی عوامل کیفی و کمی همچون: ترازنامه، صورت سود و زیان شرکت و … به دست می آید.
رویکرد های موجود در تحلیل بنیادی
تحلیل بنیادی، در انواع بازار های مالی، برای سرمایه گذاری کاربرد دارد. از تحلیل بنیادی می توان در بازار طلا، مسکن، املاک، اوراق بهادار و … استفاده کرد. در انجام تحلیل بنیادی، همواره دو رویکرد وجود دارد. این دو رویکرد عبارتند از:
- رویکرد بالا به پایین (رویکرد کل به جز)
- رویکرد پایین به بالا (رویکرد جز به کل)
برای انجام این دو رویکرد، چهار فاکتور باید بررسی شود:
- بررسی اقتصاد جهانی
- بررسی اقتصاد کشور
- بررسی و تحلیل صنعت مورد نظر
- بررسی و تحلیل شرکت مورد نظر
رویکرد بالا به پایین و آموزش قدم به قدم تحلیل بنیادی
این رویکرد به این شکل است که، تحلیل از بالا ترین سطح اقتصادی یعنی اقتصاد جهانی، شروع می شود. مرحله ی بعدی، اقتصاد کشور تحلیل می شود و در ادامه به بررسی صنعت مورد نظر پرداخته می شود. در نهایت نیز، به بررسی و تحلیل شرکتی که سهام آن مورد توجه است، پرداخته می شود. جرقه ی شروع این تحلیل، می تواند یک خبر اقتصادی و یا سیاسی در سطح کلان در دنیا باشد. در ادامه یک مثال برای توضیح بیشتر رویکرد بالا به پایین آورده می شود:
آموزش رویکرد بالا به پایین
فرض کنید که توافقات و اخبار جدیدی از کشور های صادر کننده ی نفت منتشر شود و یا اتفاقی برای بزرگ ترین چاه های نفتی دنیا بیفتد. مسلما صنایعی که به نفت وابسته هستند، مانند صنایع پتروشیمی، مستقیما از این وقایع تاثیر می پذیرند. تغییرات عرضه و تقاضا و نوسانات قیمتی نفت، بر اقتصاد کشور در سطح کلان، نیز تاثیر گذار است. این تاثیرات در نهایت به صنعت نفت و شرکت های فعال در این زمینه می رسد و بر فعالیت های آن ها را تاثیر می گذارد. در این وضعیت، سهام شرکتی برای سرمایه گذاری انتخاب می شود، که وضعیت مالی پایدار تری به نسبت دیگر شرکت ها داشته باشد.
رویکرد پایین به بالا
این رویکرد دقیقا در نقطه مقابل رویکرد قبلی قرار دارد و تحلیل را از بررسی شرکت مورد نظر شروع می کند. شرکت مورد نظر با توجه به عوامل کیفی (ترازنامه، وضعیت سود و رشد شرکت و …) انتخاب می شود. تحلیل گر به بررسی صورت ها و گزارش های مالی می پردازد و روند چندسال گذشته ی شرکت را مورد توجه قرار می دهد. در مرحله ی بعد، صنعتی که شرکت در آن فعالیت می کند، بررسی می شود. در این مرحله، توجه بازار به صنعت، رشد آن و … بررسی می شود. در مرحله ی تحلیل در سطح کشوری، وضعیت سیاسی تاثیر گذار بر صنعت، نرخ تورم و … بررسی می شود. و در نهایت در قسمت اقتصاد جهانی، فاکتور های اقتصادی در سطح بین المللی بررسی می شود.
نتیجه گیری کلی از رویکرد های موجود
اطلاعات به دست آمده از این بررسی ها و رویکرد ها نسبی است. می بایست مطالعات گسترده ای بر روی این اطلاعات خام انجام شود تا به نتایج قابل استناد تبدیل شوند. انجام این مطالعات بدون دانش کافی و آموزش تحلیل بنیادی، امکان پذیر نیست. این موضوع را باید در نظر داشت که هدف نهایی در هر رویکردی از تحلیل بنیادی این است که، ارزش واقعی سهام به دست آید. در هر دو رویکرد باید این سه نکته را به خاطر سپرد:
- اطلاعات به دست آمده در هر دو رویکرد نسبی و خام هستند.
- اطلاعات باید مورد پایش و مقایسه قرار بگیرند.
- اطلاعات شرکت هایی که با یکدیگر مقایسه می شوند، باید در حوزه ی صنعت یکسان فعالیت داشته باشند.
مزایا و معایب تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis)
(آموزش قدم به قدم تحلیل بنیادی)
مزایا | معایب |
بهترین تحلیل برای سرمایه گذاری های بلند مدت | امکان خطا داشتن در اطلاعات اولیه |
مشخص نمودن شرکت هایی که دارایی و سهام ارزش مند دارند | زمان بر بودن تحلیل |
دور بودن تعصبات و نظریات شخصی در این تحلیل | هزینه بر بودن تحلیل |
امکان محاسبات دقیق و سیستماتیک به دور از خطا های محاسباتی | عدم و جود شاخص برای تشخیص زمان حرکت قیمتی سهم |
پی بردن به ارزش واقعی سهام شرکت | دخیل بودن مستقیم تغییرات سیاسی و اقتصادی بر تحلیل |
امنیت در برابر موج های هیجانی و روانی موجود در بازار | احتیاج داشتن به اطلاعات بنیادی جدید و مفید نبودن اطلاعات قدیمی |
آیا آموزش قدم به قدم تحلیل بنیادی برای سرمایه گذاری در بورس کافی است؟
همان طور که می دانید دیگر روش تحلیلی در بازار بورس، تحلیل تکنیکال است. سرمایه گذاران همواره با این پرسش مواجه می شوند که از کدام تحلیل برای سرمایه گذاری استفاده کنند؟ کدام تحلیل سود دهی بیشتری خواهد داشت؟ انتخاب هر کدام از این دو تحلیل، بستگی به نوع و حجم سرمایه گذاری دارد. برای انجام بهترین و کم ریسک ترین سرمایه گذاری ها، گذراندن دوره های تحلیل بنیادی کاربردی بسیار موثر است. با شرکت در این کلاس ها می توانید به تحلیل گری حرفه ای مبدل شوید.
چه کسانی می توانند تحلیل بنیادی انجام دهند؟
انجام تحلیل بنیادی، احتیاج به آموزش قدم به قدم تحلیل بنیادی دارد. خواندن کتاب و دیدن فیلم های آموزشی کفایت نمی کند و تنها اطلاعات اولیه ای به شما انتقال می دهند. کسانی که تحلیل تحلیل بنیادی را برای انجام سرمایه گذاری های خود انتخاب می کنند، می بایست دوره های آموزش تحلیل بنیادی را از سطح مقدماتی تا پیشرفته گذرانده باشند و بر تمامی مباحث تحلیل بنیادی، مسلط باشند تا بتوانند بهترین سهم را برای سرمایه گذاری انتخاب کنند.