اصول تحلیل بنیادی
اصول تحلیل بنیادی: تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis)، به معنای مطالعه و بررسی وضعیت اقتصادی و مالی یک شرکت و یا صنعت است که هدف اصلی آن، تعیین ارزش واقعی سهام (ارزش ذاتی) است. کلمه ی Fundamental (فاندامنتال) در لغت به معنای بنیادی و پایه ای است. تحلیل بنیادی در بازار های مالی هم چون: طلا، مسکن، اوراق بهادار و … کاربرد دارد و از این تحلیل برای انجام سرمایه گذاری استفاده می شود.
اصول تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis) و ابزار های آن
اخبار روزانه، اطلاعات موجود در سایت سازمان بورس و دیگر سایت های رسمی، اطلاعیه ها، گزارشات و … از ابزار های تحلیل بنیادی هستند. این ابزار ها به دوسته ی اقتصادی و مالی تقسیم بندی می شوند:
- ابزار اقتصادی
ابزار اقتصادی، رفتار تولید کننده و مصرف کننده را بررسی می کند و مشخص می کند که شرکت یا صنعت مورد نظر در آینده چه روند مالی را در پیش خواهد داشت.
- ابزار مالی
ابزار مالی برای بررسی صورت ها و گزارش های مالی شرکت استفاده می شود و بررسی آن نهایتا به محاسبه ی ارزش واقعی سهام، منجر می شود.
اصطلاحات موجود در تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis)
اصطلاحات و تعاریفی در تحلیل بنیادی وجود دارند که بخش زیادی از آن به مفاهیم حسابداری تعلق دارد. آشنایی با این اصطلاحات و تسلط بر آن ها برای انجام تحلیل بنیادی ضروری است. با گذراندن دوره های آموزش تحلیل بنیادی می توانید با این تعاریف و اصطلاحات به صورت کامل آشنا شوید و در تحلیل های خود از آن ها بهره بگیرید. برخی از این اصطلاحات عبارتند از:
-
سال مالی (Fiscal year) و اصول تحلیل بنیادی
سال مالی در واقع دوره ی مالی است که مدت آن یک سال باشد. در این دوره، مسائل مالی شرکت اعم از سود، زیان و … بررسی می شود. در پایان سال مالی، هیئت مدیره گزارشی از عملکرد خود منتشر می کند. سال مالی لزوما با آغاز و پایان سال شمسی منطبق نیست. سال مالی می تواند از تاریخی به تاریخ دیگر تغییر داده شود. این تغییرات در مجمع فوق العاده شرکت، انجام می گیرد.
-
ترازنامه (Balance Sheet)
ترازنامه یا صورت وضعیت مالی، گزارشی است که وضعیت دارایی، بدهی و سرمایه ی یک شرکت را در بازه ی زمانی مشخصی تعیین می کند. ترازنامه ها معمولا در پایان سال مالی تهیه می شوند.
-
دارایی (Property)
دارایی عبارت است از کلیه ی اموال و حقوقی که قابلیت تبدیل شدن به پول نقد را داشته باشند. دارایی ها به دو دسته ی دارایی های جاری و غیر جاری دسته بندی می شوند.
-
ارزش خالص دارایی (NAV) و اصول تحلیل بنیادی
ارزش خالص دارایی (NAV)، مخفف عبارت Net Asset Value است. ارزش خالص دارایی یکی از فاکتور های مهم در ارزش گذاری سهم ها در بازار بورس است. این اصطلاح بیشتر در صندوق های بورسی کاربرد دارد. هر روزه بخشی از دارایی های صندوق که به سرمایه گذاری سهام شرکت ها اختصاص یافته است، دچار نوسانات قیمتی می شود، بنابر این دارایی صندوق ها به صورت روزانه ارزش گذاری می شود. در واقع ارزش خالص دارایی ها (NAV) برابر است با ارزش صندوق، تقسیم بر تعداد واحد های کل صندوق.
-
سود پیش بینی شده (EPS)
در ابتدای هر سال مالی سود اختصاص یافته به هر سهم پیش بینی می شود. به این سود، سود پیش بینی شده (EPS) گفته می شود. این سود در قیمت نهایی سهام تاثیر گذار است.
-
تعدیل سود (منفی یا مثبت)
در طی یک سال مالی، ممکن است شرکت سود پیش بینی شده را، تغییر دهد و آن را کاهش یا افزایش دهد. به این عمل تعدیل سود گفته می شود. اگر پیش بینی جدید سود از پیش بینی اولیه کمتر باشد، تعدیل منفی است و اگر بیشتر باشد، تعدیل مثبت است. تعدیل های یک سهم، قیمت سهم را دچار نوسانات می کند.
-
سود سالیانه (yearly profit)
سود سالیانه، سود شرکت در مدت زمان یک سال مالی است. تحلیل گران، اهمیت زیادی به این فاکتور در تحلیل بنیادی می دهند.
-
حاشیه سود (Profit margin)
حاشیه سود یعنی چند درصد مبلغ فروش شرکت سود است. اگر قیمت تمام شده را از فروش کم کنید و درصد بگیرید حاشیه سود شرکت بدست میآید.
-
سود عملیاتی (Operating Profit)
برای محاسبه ی سود عملیاتی، تمام هزینه های عملیاتی که شامل بهای تمام شده ی کالا، هزینه های عمومی و اداری، بدهی ها و … می شود را محاسبه می کنند. در واقع سود عملیاتی برابر است با اختلاف بین درآمد های عملیاتی و هزینه های عملیاتی.
-
قیمت اسمی سهام و اصول تحلیل بنیادی
قیمت اسمی سهام، قیمت اولیه ای است که هر سهم در ابتدای ورود به بازار بورس، دارد. این قیمت برای همه ی سهم ها در ابتدا مبلغ 100 تومان است. این مبلغ در آینده، با توجه به نوسانات بازار می تواند افزایش و یا کاهش بیابد.
هدف از انجام تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis)
- تعیین ارزش ذاتی سهام
- مقایسه ی ارزش ذاتی سهام و قیمت فعلی سهام و در نهایت تصمیم به معامله ی سهام
- ارزیابی ریسک های سرمایه گذاری
آموزش کاربردی اصول تحلیل بنیادی
دوره ی تحلیل بنیادی کاربردی در مجتمع فنی تهران نمایندگی میرداماد، تمامی مباحث مربوط به تحلیل بنیادی را به صورت گام به گام از سطوح مبتدی شروع می کند و در طول دوره تا سطح پیشرفته ادامه می دهد. با شرکت در دوره ی آموزش تحلیل بنیادی می توانید سهم های مفید برای سرمایه گذاری را پیدا کنید و سرمایه گذاری های سود آوری داشته باشید.