اصول تحلیل تکنیکال

اصول تحلیل تکنیکال: تحلیل تکنیکال (Technical Analysis)، یکی از روش های شناخته شده برای سرمایه گذاری در بازار های مالی، مخصوصا بازار بورس است. تحلیل تکنیکال، با مطالعه و بررسی نمودار قیمت در گذشته، نمودار قیمتی آینده را پیش بینی می کند. در تحلیل تکنیکال، وضعیت بنیادی و ارزش ذاتی سهام مد نظر قرار نمی گیرد. 

تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) چیست؟

  • تحلیل تکنیکال یعنی بررسی قیمت نمودار و درک نوسانات نمودار
  • Technical Analysis علمی برای ثبت سابقه ی معاملات است
  • تحلیل تکنیکال یعنی توجه کردن به رفتار بازار و عرضه و تقاضا

تحلیل گر تکنیکال چه می کند؟

Technical Analysis(تحلیل گران تکنیکال)، قیمت سهام را در آینده پیش بینی می کنند و بر مبنای آن، اقدام به انجام معاملات و خرید و فروش سهام مختلف می کنند. برای موفقیت در تحلیل، می بایست دوره های جامع تحلیل تکنیکال را گذراند. تحلیل گران تکنیکال حرفه ای، همواره خودشان تحلیل های معاملاتی را انجام می دهند و به اصول آن پایبندند.

آموزش اصول تحلیل تکنیکال
آموزش اصول تحلیل تکنیکال

پیدایش اصول تحلیل تکنیکال (Technical Analysis)

در تکامل یافتن تحلیل تکنیکال افراد بسیاری نقش داشته اند، اما زمینه های پیشرفت و توسعه آن توسط شخصی به نام چارلز داو انجام شده است. داو، تحلیل تکنیکال را به عنوان یک علم به جهان معرفی کرد و مفاهیمی مانند سرمایه گذاری، رفتار بازار و تغییرات قیمتی را معرفی کرد. داو، بورس نیویورک و روند قیمت هایش را بررسی می کرد و نتایجش را در نشریه ی وال استریت ژورنال منتشر می کرد. مقالات و دیدگاه های وی، به نظریه ی داو شهرت یافت.

نظریه ی داو

پایه و اساس تحلیل تکنیکال، نظریه داو است. در واقع نظریه ی داو بر این موضوع تاکید دارد که قیمت در بازار، عوامل مهم را به خود جذب می کند و نمود آن را، بازتاب می کند. نظریه ی داو بر سه اصل استوار است که عبارتند از:

  • بازار همه‌ چیز را انعکاس می دهد (همه‌چیز در قیمت آمده است)
  • قیمت ‌ها بر اساس روند ها حرکت می‌کنند (تغییرات قیمت تصادفی نیست)
  • تاریخ تکرار می ‌شود (بازار به اتفاقات مشابه، واکنش های تکراری می دهد)
دوره اصول تحلیل تکنیکال
دوره اصول تحلیل تکنیکال

اصول تحلیل تکنیکال

  • بازار همه‌چیز را انعکاس می دهد (همه‌ چیز در قیمت آمده است)

تحلیل گران تکنیکال، علت تغییرات قیمت را، میزان عرضه و تقاضا می دانند. رابطه ی میان قیمت و عرضه و تقاضا، اساس تحلیل های بنیادی است. تحلیل گران تکنیکال معتقدند عاملی که باعث تغییر میزان عرضه و تقاضا است، مجموعه ای از فاکتور های بنیادی و اقتصادی است. در واقع تمامی این عوامل در تغییرات قیمتی لحاظ شده اند. عوامل بنیادی، تاثیر خود را بر روی نمودار ها گذاشته اند. در تحلیل تکنیکال، علت تغییر قیمت مهم نیست، بلکه رفتار بازار و روند ها مهم است.

  • قیمت‌ها بر اساس روند ها حرکت می‌ کنند (تغییرات قیمت تصادفی نیست)

اصل دوم در تحلیل تکنیکال بر این اساس است که قیمت ها در روند ها و مسیر های مشخصی حرکت می کنند. قیمت ها، سعی بر حفظ این روند دارند و در مقابل تغییرات مقاومت می کنند. در واقع می توان گفت که این اصل، بیان دیگری از قانون اول نیوتن (اجسام حرکت خود را ادامه می دهند مگر اینکه نیروی خارجی مسیر آن ها را تغییر دهد) است. در تحلیل تکنیکال می بایست روند های آتی را پیش بینی کرد و بر اساس این پیش بینی، معاملات را انجام داد.

  • تاریخ تکرار می‌ شود (بازار به اتفاقات مشابه، واکنش های تکراری می دهد)

سومین اصل در تحلیل تکنیکال، این است که قیمت ها تمایل به تکرار دارند. تحلیل تکنیکال برای بررسی روند قیمت ها، از نمودار ها و الگو های قیمت بهره می گیرد. در واقع تحلیل گران معتقدند، معامله گران در بازار، واکنش های تکراری، نسبت به اتفاقات مشابه دارند. الگو های مشخصی در فواصل زمانی مختلف وجود دارند که این الگو ها دائما در حال تکرار هستند.

آموزش تحلیل تکنیکال
آموزش تحلیل تکنیکال

تفاوت اصول تحلیل تکنیکال با تحلیل بنیادی

سرمایه گذاران در بازار بورس، از تحلیل تکنیکال (Technical Analysis)، و تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis) برای انجام معاملات خود بهره می گیرند. هر دوی این تحلیل ها در بازار بورس مفید و کاربردی هستند. اما هر کدام، روش های تحلیلی و ویژگی های مختص به خودشان را دارند. تفاوت های تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی (تحلیل فاندامنتال) عبارتند از:

تحلیل تکنیکال (Technical Analysis) تحلیل بنیادی (Fundamental Analysis)
 توجه به نمودار و قیمت سهام توجه به شرکت و یا صنعت مورد نظر
توجه به روند های قیمتی توجه به صورت ها و گزارشات مالی
یافتن زمان مناسب ورود و خروج بازار بدست آوردن ارزش ذاتی سهام
قابل استفاده در بازه های زمانی کوتاه مدت و میان مدت قابل استفاده برای بازه ی زمانی بلند مدت
سود دهی در کوتاه مدت سود دهی در بلند مدت
نگاه معامله گرانه نسبت به بازار نگاه سرمایه گذاری به بازار
یادگیری آسان و سریع یادگیری پیچیده و زمان بر

آموزش تحلیل تکنیکال را از کجا شروع کنیم؟

تحلیل تکنیکال بر خلاف ظاهر ساده ای که دارد، دارای مباحث بسیار مفصلی است که اگر بخواهید فقط به صورت سطحی با آن آشنا شوید، نمی توانید به موفقیت دست پیدا کنید. تحلیل تکنیکال امروزه به علمی تبدیل شده است که برای فراگیری آن باید دوره های آموزش آن را طی کرد و سپس آن را به کار گرفت. برای موفقیت در بازار های مالی از جمله بورس، که تحلیل تکنیکال در آن کاربرد بسیاری دارد، می بایست به اصول و اساس تحلیل تکنیکال به خوبی مسلط بود. شرط این تسلط نیز، گذراندن دوره های آموزش تحلیل تکنیکال است.