حسابداری مالی بازرگانی

حسابداری مالی بازرگانی

حسابداری مالی بازرگانی: حسابداری مالی بازرگانی، به عنوان یکی از مهم ترین حوزه‌ های حسابداری است که به مدیران کسب‌ و کارها کمک می‌ کند تا فعالیت‌ ها، عملکرد اقتصادی کسب‌ و کارها را نظارت کنند. همچنین، تصمیم‌ گیری‌ های بهتری برای بهبود عملکرد مالی کسب‌ و کارها بگیرند و هزینه‌ ها را به طور کامل کنترل کنند. در این مقاله، به توضیحاتی درباره فاکتورهای خرید و فروش، نحوه ثبت فاکتورهای خرید و فروش مربوطه و نیز چگونگی ثبت آن‌ ها در انواع دفاتر حسابداری پرداخته می شود.

فاکتورهای خرید و فروش در حسابداری مالی بازرگانی

فاکتورهای خرید و فروش دو ابزار حیاتی در حسابداری بازرگانی هستند. این فاکتورها داده‌ هایی را درباره تراکنش‌ های خرید و فروش شرکت ثبت می‌ کنند. فاکتور خرید، سندی است که از طرف فروشنده به خریدار صادر می‌ شود و جزئیات مربوط به کالاها یا خدماتی که خریداری شده‌ اند را نشان می‌ دهد. این فاکتور شامل مواردی مانند نام و توضیحات کالا، تعداد، قیمت واحد، مالیات بر ارزش افزوده (در صورت وجود) و مجموع کل مبلغ پرداختی است.

فاکتور فروش، مشابه فاکتور خرید، سندی است که از طرف فروشنده به خریدار صادر می‌ شود، اما این بار برای کالاها یا خدماتی که فروشنده فروخته است. فاکتور فروش نیز شامل اطلاعاتی مانند نام کالا، تعداد، قیمت واحد، مالیات بر ارزش افزوده (در صورت وجود) و مجموع کل مبلغ پرداختی است. روند ثبت فاکتورهای خرید و فروش در دفاتر حسابداری می‌ تواند بسته به سیستم حسابداری سازمان متفاوت باشد، اما در کل، این فرآیند به شکل زیر است:

  • ثبت فاکتور خرید: هنگامی که شرکت، کالا یا خدماتی را خریداری می‌ کند، فاکتور خرید در دفتر خرید ثبت می‌ شود. این فاکتور حاوی اطلاعاتی مانند نام فروشنده، تاریخ خرید، مبلغ کل خرید و جزئیات دیگر است. سپس، این اطلاعات در دفتر کل ثبت می‌ شوند.
  • ثبت فاکتور فروش: وقتی شرکت، کالا یا خدماتی را می‌ فروشد، فاکتور فروش ثبت می‌ شود. این فاکتور شامل اطلاعاتی مانند نام خریدار، تاریخ فروش، مبلغ کل فروش و جزئیات دیگر است. سپس، این اطلاعات در دفتر کل ثبت می‌ شوند.

نحوه ثبت فاکتورهای خرید و فروش

برای ثبت فاکتورهای خرید و فروش، ابتدا باید اطلاعات مربوط به هر فاکتور را به دقت جمع‌ آوری کرد. این اطلاعات شامل موارد زیر می‌ باشند:

  • نام و اطلاعات طرف مقابل (فروشنده یا خریدار)
  • تاریخ فاکتور
  • شرح محصول یا خدمات ارائه شده
  • قیمت واحد و تعداد کالاها یا خدمات
  • مبلغ کل فاکتور
  • مالیات و عوارض مربوطه (در صورت وجود)
  • مبلغ نهایی به‌ صورت خالص

نرم‌ افزارهای حسابداری برای ثبت فاکتورهای خرید و فروش

همانطور که گفته شد، حسابداری بازرگانی بخش مهمی از عملکرد هر شرکت بازرگانی می باشد. فاکتورهای خرید و فروش دو ابزار حیاتی در این روند هستند که اطلاعات مربوط به تراکنش‌ های خرید و فروش را ثبت می‌ کنند. برای سادگی در فرآیند ثبت فاکتورهای خرید و فروش، بسیاری از شرکت‌ ها از نرم‌ افزارهای حسابداری استفاده می‌ کنند. این نرم‌ افزارها امکان ثبت، پیگیری و گزارش فاکتورها را به صورت خودکار فراهم می‌ کنند، که اینکار برای حفظ دقیق تر و سریع‌ تر اطلاعات، کاهش خطاهای انسانی بسیار مفید می باشد.

حسابداری مالی بازرگانی
حسابداری مالی بازرگانی

انواع دفاتر در حسابداری مالی بازرگانی

پس از ثبت فاکتورهای خرید و فروش، باید این اطلاعات را در دفترهای حسابداری مناسب ثبت کرد. این دفاتر از اهمیت بسیاری برخوردار هستند و نقش حیاتی در حسابداری بازرگانی ایفا می‌ کنند. این دفاتر باعث می شوند معاملات مالی کسب‌ و کار به صورت دقیق و مرتب ثبت شوند. سپس، اطلاعات مناسبی برای تهیه گزارش‌ های مالی و تصمیم‌ گیری‌ های مدیریتی فراهم شود. انواع مختلفی از دفاتر حسابداری وجود دارند که برای ثبت معاملات مختلف کاربرد دارند. مهم‌ ترین دفاتر حسابداری به شرح زیر هستند:

  • دفتر روزنامه

 در این دفتر، تمام معاملات مالی کسب‌ و کار به تفکیک دسته‌ های مختلف ثبت می‌ شود. به عبارت دیگر، معاملات مرتبط با فروش، خرید، هزینه‌ ها، درآمدها و… در دفتر روزنامه ثبت می‌ شود.

  • دفتر کل

اطلاعات جمع‌ آوری شده از دفتر روزنامه به صورت خلاصه‌ ای در دفتر کل ثبت می‌ شود. این دفتر دارای حساب‌ های کلی مرتبط با هر نوع معامله است که امکان مشاهده کلیه معاملات مرتبط با یک حساب را فراهم می‌ کند.

  • دفتر کمک‌ حساب‌ ها

هدف استفاده از دفتر کمک حساب ها، نمایش دقیق‌ تر و کنترل بهتر بر معاملات کلی، دفتر روزنامه است. هر حساب کلی در دفتر کل، دارای یک یا چند حساب کمک‌ حساب است که جزئیات مرتبط با آن حساب کلی را نشان می‌ دهد. به عنوان مثال، اگر در دفتر کل یک حساب به نام “فروش” داشته باشیم، در دفتر کمک‌ حساب‌ ها می‌ توانیم جزئیات فروش‌ ها را بر اساس مشتریان، محصولات یا مناطق ثبت کنیم.

  • دفتر معین

دفتر معین یکی از مهم‌ ترین دفاتر حسابداری است که جزئیات تمام معاملات مالی یک حساب کمک‌ حساب را ثبت می‌ کند. به عبارت دیگر، هر حساب کمک‌ حساب در دفتر معین، دارای یک صفحه مخصوص به خود است که در آن جزئیات معاملات بدهکاری و بستانکاری وارده به آن حساب را ثبت می‌ کند. مثلاً اگر حساب کمک‌ حساب “مشتریان” در دفتر کمک‌ حساب‌ ها وجود داشته باشد، دفتر معین “مشتریان” جزئیات معاملات وارد شده با هر مشتری را نشان می‌ دهد. به این ترتیب، اطلاعات تفصیلی‌ تری از معاملات کلی دفتر کمک‌ حساب‌ ها در دفتر معین ثبت می‌ شود.

  • دفاتر حسابداری دیگر

علاوه بر دفتر کل، دفتر کمک‌ حساب‌ ها و دفتر معین، در حسابداری بازرگانی می‌ توان از دفاتر حسابداری دیگری نیز استفاده کرد. این دفاتر به تناسب نیازها و ویژگی‌ های هر کسب‌ و کار متفاوت هستند. به طور کلی، برای کنترل و ثبت دقیق‌ تر معاملات مشخصه‌ های خاصی دارند. به عنوان مثال:

1. دفتر بدهکار و بستانکار: این دفتر برای ثبت معاملات بدهکاری و بستانکاری استفاده می‌ شود. هر معامله‌ ای که باعث بدهکاری یا بستانکاری شرکت می‌ شود، در این دفتر ثبت می‌ شود.

2.دفتر اسناد دریافتی و پرداختی: در این دفتر، اسناد دریافتی (مانند چک‌ ها و فیش‌ های واریزی) و اسناد پرداختی (مانند چک‌ ها و فیش‌ های پرداختی) ثبت می‌ شود. این دفتر برای کنترل و ثبت اسناد مالی استفاده می‌ شود.

3.دفتر موجودی کالا: برای ثبت و نظارت بر موجودی کالاها و مواد اولیه مورد استفاده در تولید یا خدمات، به کار می‌ رود.

حسابداری مالی بازرگانی
حسابداری مالی بازرگانی

تهیه گزارش‌ های مالی در حسابداری بازرگانی

بعد از ثبت معاملات در دفاتر حسابداری، نوبت به تهیه گزارش‌ های مالی می‌ رسد. این گزارش‌ ها شامل وضعیت مالی، صورت‌ سود و زیان، جریان وجوه نقد کسب‌ و کار است. این گزارش‌ ها به مدیران، صاحبان کسب‌ و کار اطلاعات مهمی دربارهٔ عملکرد مالی کسب‌ و کار ارائه می‌ دهند و در فرآیند تصمیم‌ گیری‌ های استراتژیک، مفید هستند. با شرکت در دوره حسابداری مالی بازرگانی در مجتمع فنی تهران نمایندگی میرداماد، می توانید صفر تا صد این حوزه را بیاموزید.

سخن پایانی

همانطور که در این مقاله عنوان شد، حسابداری مالی بازرگانی یکی از حیطه‌ های مهم حسابداری است که به بررسی، ثبت فاکتورهای خرید و فروش، رویدادهای مالی مرتبط با شرکت‌ ها و سازمان‌ های تجاری می‌ پردازد. این بخش از حسابداری عمدتاً بر روی جمع‌ آوری، تجزیه و تحلیل، تفسیر و ارائه اطلاعات مالی برای کاربران داخلی و خارجی تمرکز دارد. هدف اصلی حسابداری مالی بازرگانی، بهبود اطلاعات مالی و اقتصادی برای ارتقاء مدیریت و تصمیم‌ گیری‌ های بهتری برای بهبود عملکرد کسب‌ و کارها می باشد.

معرفی مدارک پایان دوره حسابداری مالی بازرگانی

مدرک دوره آموزش حسابداری مالی بازرگانی در مجتمع فنی تهران نمایندگی میرداماد، قابل ترجمه رسمی، مورد تایید قوه قضائیه و وزارت امور خارجه می باشد. این مدرک مورد تایید سازمان ها و شرکت های خصوصی و دولتی و به عنوان یک Skill Certificate می تواند به عنوان معرفی مهارت های شما و همچنین جز رزومه کاری و مهارتی دانشپذیر قرار گیرد.

‫5/5 ‫(1 نظر)
nasim eghdam 9-مرداد-1402