درایو AC و نقش آن در صنعت برق
درایو AC و نقش آن در صنعت برق(درایو موتور ac): درایو های الکتریکی جرء جدا نشدنی از صنعت و فرایند اتوماسیون، خصوصا در جایی که کنترل دقیق بر روی راه اندازی و سرعت الکترو موتور مورد نیاز باشد، هستند. ac چیست؟ یک درایو AC تجهیزی است که یک ولتاژ و فرکانس ثابت را به یک ولتاژ AC و فرکانس قابل تنظیم تبدیل می کند. سیستم درایو AC بسیار ساده است و شامل سه جزء می باشد که عبارت است از: موتور AC، کنترل موتور و واسط اپراتور.
روش های راه اندازی الکترو موتور ها
جهت راه اندازی الکتروموتور ها بطور کلی چند روش رایج موجود است که عبارتند از:
- راه اندازی بصورت مستقیم (direct on line)
- راه اندازی ستاره-مثلث
- راه اندازی نرم (soft starter)
- اینورتری (درایو)
راه اندازی الکترو موتور به روش مستقیم
در روش راه اندازی مستقیم یا DOL برق مستقیما از سه فاز اصلی وارد کنتاکتور شده و الکترو موتور برق دار می شود. در این روش جریان راه اندازی بالا بوده و ممکن است تامین نشود. این روش به روش تک ضرب معروف است. (ac چیست)
راه اندازی الکترو موتور به روش ستاره مثلث
در روش ستاره- مثلث با توجه به اینکه ابتدا موتور را با ولتاژ کمتری راه اندازی می کنیم لذا جریان بالای راه اندازی و همچنین گشتاور راه اندازی که در روش مستقیم مشکلاتی را به وجود می آوردند، کاهش پیدا می کنند.
راه اندازی الکترو موتور توسط سافت استارتر (راه اندازی نرم)
سافت استارتر به واسطه ی دو تریستور بر روی هر فاز (یک تریستور برای نیم سیکل مثبت و دیگری برای نیم سیکل منفی) منجر به کاهش ولتاژ در هر فاز می شود و به دنبال کاهش ولتاژ، گشتاور و جریان راه اندازی موتور نیز کاهش می یابد. این کاهش یا افزایش ولتاژ توسط تغییر در زاویه آتش (fire angle) انجام می شود. سافت استارتر پس از راه اندازی موتور از مدار خارج می شود تا از تلفات حرارتی جلوگیری شود.
راه اندازی الکترو موتور به روش اینورتری یا درایو
این روش بهترین روش راه اندازی برای الکترو موتور ها می باشد. روش اینورتری که به درایو نیز شناخته می شود کنترل دور موتور از 0 تا 100 و حفاظت آن را انجام می دهد. اینورتر انواع مختلفی از جمله (Voltage Frequency Drive )VFD ، (Variable Voltage Variable Frequency )VVVF ، (Variable Speed Drive)VSD ،(Frequency Control)FC.
VFD (درایو فرکانس متغیر) چیست؟
امروزه درایو فرکانس متغیر (VFD) معمول ترین نوع درایو برای یک سیستم کنترل است. ساختار و بخش های یک درایو موتور ac، فرکانس متغیر (VFD) به صورت زیر است:
یکسوساز و فیلتر: این بخش توان AC را به توان DC با ریپلی ناچیز تبدیل می کند. بخش یکسو ساز به طور معمول متشکل از دیود هایی است که خروجی DC غیر قابل کنترل تولید می کنند. بخش مربوط به فیلتر، ریپل های بوجود آمده را حذف کرده و یک DC ثابت ایجاد می کنند.
اینورتر: بخش اینورتر توان DC را به AC (شبه AC) تبدیل می کند و به این ترتیب شکل موج در فرکانس مورد نظر ما بدست می آید.
مزایای استفاده از درایو AC
- کنترل خروجی فرایند به مقدار مورد نیاز(ac چیست)
- کاهش جریان راه اندازی که موجب می شود که از فیوز های توان پایین تر استفاده کنیم
- کاهش اوج بار در سیستم قدرت
- کاهش تنش حرارتی و شوک مکانیکی
- صرفه جویی در مصرف انرژی
- افزایش طول عمر اجزای چرخشی با توجه به سرعت، نویز و لرزش کمتر
- افزایش ضریب قدرت(درایو موتور ac)
- کاهش KvA
با توجه به اینکه 50 درصد انرژی الکتریکی توسط موتور های الکتریکی مصرف می شوند، لذا به کارگیری درایو ها برای راه اندازی نرم موتور ها موجب می شود جریان راه اندازی کاهش پیدا کند.
روش های کسب تخصص در زمینه درایو AC
ac چیست: یکی از روش های ممطئن برای کسب تخصص در زمینه درایو موتور ac، شرکت در دوره ها و کلاس های درایو AC است. شرکت در دوره درایو AC، برای تمامی دانشجویان و فارغ التحصیلان رشته برق مفید است. مجتمع فنی تهران نمایندگی میرداماد، با بهره گیری از اساتید مجرب و حرفه ای، دوره درایو AC را برگزار می کند. از مزایای شرکت در این دوره درایو موتور ac می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- آشنایی کامل دانشجویان با درایو های AC از برند ABB
- آشنایی با سخت افزار های مربوطه
- تنظیم ضرایب و مشاهده تاثیر آن بر روی الکتروموتور (ac چیست)
- انجام کار عملی با درایو موتور ac
- بهره مندی از مدرسین آموزش دیده در شرکت ADM کانادا
مخاطبین دوره درایو AC
مخاطبین دوره درایو AC مهندسین شاغل در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، عمران، معدن و مدیران مسئول در حوزه آسانسور می باشند.