مزایا و معایب صندوق های بورسی
مزایا و معایب صندوق های بورسی: صندوق سرمایه گذاری نهادی مالی است که وجوه دریافتی از سرمایه گذاران را در اوراق بهادار سرمایه گذاری می کنند. در واقع سرمایه داران، سرمایه ی خود را به صندوق های سرمایه گذاری واگذاری می کنند و به نسبت سهم خود از سود و زیان های حاصل از سرمایه گذاری بهره مند می شوند.
روش های سرمایه گذاری در بورس
برای سرمایه گذاری در بورس، دو روش وجود دارد:
- روش مستقیم
- روش غیر مستقیم
روش مستقیم:
در این روش برای سرمایه گذاری به کارگزاری های بورسی مراجعه می شود که با روند ثبت نام، دریافت کد بورسی و … شروع می شود. سپس بعد از آن خرید و فروش سهام آغاز می شود. این روش همواره دارای ریسک است و ممکن است که شما را با ضرر و زیان مواجه کند.
روش غیر مستقیم: (مزایا و معایب صندوق های بورسی)
در این روش شما یک صندوق سرمایه گذاری را واسطه ی خود و بازار بورس قرار می دهید. در واقع مبلغی را نزد آن ها قرار می دهید و به نوعی از صندوق سرمایه گذاری می حواهید که به عنوان واسطه در بازار بورس برای شما سرمایه گذاری کنند. انواع صندوق های سرمایه گذاری عبارتند از: سرمایه گذاری در سهام، صندوق های با درآمد ثابت، مختلط و صندوق های سرمایه گذاری قابل معامله و …
صندوق های سرمایه گذاری بورس مناسب چه کسانی است؟
صندوق های سرمایه گذاری بورسی، برای افرادی که دانش کمی در زمینه ی بورس دارند و یا نمی خواهند ریسک معاملات بورسی را بپذیرند، بسیار مناسب است. این صندوق ها، سبد سهام مشتریان خود را به گونه ای مدیریت می کنند که بیشترین سود را از آن به دست بیاورند. البته امکان نقد شوندگی سرمایه در هر لحظه نیز امکان پذیر است.
انواع صندوق های سرمایه گذاری (مزایا و معایب صندوق های بورسی)
صندوق های سرمایه گذاری به دلیل اهداف، چشم انداز و نوع سرمایه گذاری به انواع مختلفی تقسیم می شوند ک عبارتند از:
- صندوق سرمایهگذاری با درآمد ثابت
- صندوق سرمایهگذاری در سهام
- صندوق سرمایهگذاری مختلط
- صندوق قابل معامله (ETF)
- صندوق های نیکو کاری
- صندوق های تأمین مالی
- صندوق های اختصاصی بازار گردان
- صندوق سرمایه گذاری درآمد ثابت
در این بین سرمایه گذاران، به صندوقهای درآمد ثابت، سهامی و مختلط توجه بیشتری دارند.
صندوق سرمایهگذاری درآمد ثابت
این نوع از صندوق، کمترین میزان ریسک در میان صندوق ها را دارد. عمده ی دارایی این صندوق ها در قالب سپرده های بانکی و اوراق مشارکت بانکی سرمایه گذاری می شوند که سود تضمین شده ای به سرمایه گذاران می دهند. البته مقدار بسیار کمی از دارایی های صندوق، نیز در بورس سرمایه گذاری می شود. مشتریان نیز می توانند بعد از مدت یک ماه سرمایه شان را به پول نقد تبدیل کنند.
صندوق سرمایهگذاری سهامی
در این صندوق، میزان زیادی از دارایی ها به صورت سهام در بورس سرمایه گذاری می شود. و مناسب افرادی است که ریسک پذیر هستند زیرا هیچ تضمین صد در صدی سودی در این صندوق های سرمایه گذاری وجود ندارد. اما افرادی که اهل ریسک کردن هستند، با واگذاری سرمایه اشان در این صندوق از تجربیات مدیران صندوق بهره می برند و شانس سود آوری بیشتری دارند.
صندوق سرمایهگذاری مختلط
در این صندوق میزان دارایی های صندوق بین سپرده های بانکی و بازار بورس تقسیم می شود. معمولا نسبت دارایی ها 50 درصد است اما صندوق های مختلف، نسبت های مختلفی هم دارند. با توجه به اینکه بخشی از سرمایه گذاری ها در بازار بورس انجام می شود، هم چنان امکان دادن سود تضمینی به سرمایه گذاران وجود ندارد اما سود دهی در این صندوق ها بیشتر از سود دهی در صندوق سرمایه گذاری با درآمد ثابت است.
مزایای صندوق های بورسی (مزایا و معایب صندوق های بورسی)
با اطلاعات پایه و ابتدایی بورس، می توان در صندوق های بورسی سرمایه گذاری کرد. در واقع برای سرمایه گذاری در این صندوق ها احتیاج به دانش حرفه ای مرتبط با بورس نخواهید داشت. علاوه بر آن نیز لارم نیست هر روز وقت خود را برای معامله کردن و چک کردن سهام بگذارید زیرا کارشناسان صندوق ها این کار را برای شما انجام می دهند. حداقل مبلغ سرمایه گذاری نیز، بالا نیست و با کمترین مبالغ نیز می توان در صندوق های بورسی سرمایه گذاری کرد. در ضمن هر زمان که بخواهید می توانید سرمایه گذاری خود را تبدیل به پول نقد کنید.
صندوق های بورسی چه مزیت هایی ایجاد می کنند؟ (مزایا و معایب صندوق های بورسی)
- مدیریت حرفه ای سرمایه گذاری: تحلیل گران و کارشناسانی که در صندوق های سرمایه گذاری هستند، موارد مناسب برای انجام معاملات با سرمایه ی شما را پیدا میکنند و اقدام به خرید یا فروش آن ها در زمان مناسب می کنند.
- کاهش ریسک سرمایه گذاری: دارایی ها در صندوق های سرمایه گذاری، متنوع هستند که دارایی های با درآمد ثابت نیز در این سبد دارایی وجود دارند. وجود دارایی های ثابت باعث کاهش ریسک سرمایه گذاری می شود.
- نظارت و شفافیت اطلاعاتی: سازمان بورس و اوراق بهادار کاملا بر فعالیت های صندوق های سرمایه گذاری نظارت دارد و نتایج فعالیت های این صندوق ها را به صورت شفاف اطلاع رسانی می کند.
- نقد شوندگی بالا: امکان نقد شوندگی این سرمایه گذاری به نسبت سرمایه گذاری در دیگر بازار های مالی بالاتر است.
- صرفه جویی در هزینه های جانبی: به دلیل وجود حجم زیادی از سرمایه در صندوق های سرمایه گذاری، هزینه هایی مانند انجام تحلیل بنیادی، انجام تحلیل تکنیکال، ارزش گذاری، خرید و فروش و … میان تمام سرمایه گذاران تقسیم می شود و متوجه یک نفر نیست.
- امکان سرمایه گذاری متنوع با مبالغ کم: به دلیل وجود سرمایه ی انبوه در صندوق های سرمایه گذاری، این امکان فراهم می شود تا با مبالغ کم بتوانید سرمایه گذاری های متنوعی داشته باشید.
معایب صندوق های بورسی (مزایا و معایب صندوق های بورسی)
صندوق های بورسی نیز مانند دیگر سرمایه گذاری ها با ریسک هایی همراه است. در واقع در هیچ بازار مالی هیچ سرمایه گذاری وجود ندارد که تماما بدون ریسک و کاملا مطمئن باشد. از نکات منفی صندوق های بورسی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-
محدودیت در تعداد کل واحدهای قابل صدور صندوق
گاهی اوقات تعداد واحد های صادر شده ی مشتریان یک صندوق بورسی به سقف مجاز می رسد و دیگر واحد خالی برای سرمایه گذاران جدید وجود نخواهد داشت. در این حالت می بایست منتظر بمانید تا دیگر مشتریان واحد های قبلی را باطل کنند و یا سازمان بورس، تعداد کل واحد های مجاز را افزایش دهد. این اتفاق معمولا برای صندوق هایی که عملکرد خوب و قابل قبولی داشته اند، اتفاق می افتد.
-
آنی نبودن قیمت گذاری واحدهای سرمایه گذاری
قیمت گذاری صندوق های بورسی در پایان روز کاری انجام می شود و چنانچه امروز قصد خرید داشته باشید باید واحد ها را به قیمت اعلامی فردا بخرید و یک روز منتظر بمانید. این معضل، هنگام ابطال واحد ها نیز وجود دارد.
-
کمبود سامانهای جامع برای پوشش اطلاعات صندوقها و مقایسه آنها
سایت و مرجع قابل اعتمادی برای جمع آوری اطلاعات صندوق های سرمایه گذاری و مقایسه ی آن ها با یکدیگر وجود ندارد. به همین دلیل تصمیم گیری و انتخاب صندوق مناسب دشوار است.
-
کاهش کنترل سرمایه گذار بر سبد دارایی خود
شما فقط حق انتخاب نوع صندوق سرمایه گذاری را دارید و دیگر نمی توانید تصمیم بگیرید. که در چه سهامی سرمایه گذاری کنید و این موضع کاملا به عهده ی کارشناسان و مدیران صندوق است. اگر چه از ابتدا بر این موضوع آگاه هستید، اما ممکن است نظرتان تغییر کند.
-
نداشتن حق رای در مجامع شرکت ها
اگر به صورت مستقیم سهام یک شرکت را خریداری کنید حق حضور در مجامع شرکت را خواهید داشت. ولی اگر سهام دار صندوق باشید، این امکان را نخواهید داشت.