معرفی نرم افزار آلتیوم و کاربرد های آن

معرفی نرم افزار آلتیوم و کاربرد های آن

معرفی نرم افزار آلتیوم و کاربرد های آن: قبل از شناخت نرم‌ افزار آلتیوم دیزاینر (Altium Designer) بهتر است با مدار های چاپی یا همان PCB  آشنا شوید. مدار چاپی یا همان PCB که مخفف کلمه Printed Circuit Board هست از یک برد نارسانا که به وسیله سطحی از مس پوشیده شده است تشکیل می‌ شود، که این مس‌ ها همان سیم‌ (Track) هایی است که قطعات الکترونیکی مدار را به همدیگر مرتبط میکند.

برد مدار چاپی میتواند یک، دو، یا سه، چهار لایه و چند لایه باشد، بدین صورت که برد یک لایه به عبارتی “برد یک رو” است که تمام قطعات و ترک‌ ها در یک سمت برد قرار دارند. در برد دو لایه قطعات و ترک‌ ها در دو طرف برد قرار دارند و ترک‌ ها از طریق Via به هم وصل می‌ شوند. در برد چهار لایه دو لایه میانی وجود دارد که فقط ترک‌ ها می‌ توانند روی آن دو لایه قرار گیرند و قطعات تنها روی لایه‌ های بالایی و پایینی قرار دارند. برد چند لایه نیز مشابه برد چهار لایه است با این تفاوت که تعداد لایه‌ های میانی بیشتر می‌ شود.

برد مدار چاپی مجموعه‌ ای از مدار های الکتریکی است که قطعات الکترونیکی مانند مقاومت، خازن، آی سی و … روی آن مونتاژ می‌ شوند. در برخی برد ها از یک لایه چاپ محافظ یا چاپ سبز برای محافظت از شُک‌ های مکانیکی یا نویز ها استفاده می‌ شود که باعث می‌ شوند اتصالات غیر ضروری در مدار به وجود نیاید. برای ترتیب قرارگیری اجزا و ترک‌ های بین آن‌ ها در این برد ها نیاز به طراحی هست که برای این کار یکی از نرم‌ افزار های مناسب نرم‌ افزار آلتیوم دیزاینر است.

معرفی نرم افزار آلتیوم و کاربرد های آن
معرفی نرم افزار آلتیوم و کاربرد های آن

تاریخچه نرم افزار آلتیوم دیزاینر

شرکت آلتیوم دیزاینر در سال 1985 در کشور استرالیا تاسیس شد. یکی از نرم‌ افزار‌ های مشهور و ارزان قیمت این شرکت در آن زمان Protel بود، که در سال 2001 به آلتیوم دیزاینر تغییر یافت و یکی از مشهور ترین و قدرتمند ترین نرم‌ افزارهای طراحی مدارات چاپی تبدیل شد. به خصوص در ایران!، اغلب شرکت‌ های چاپ برد تنها خروجی‌ های این نرم‌ افزار را می‌ پذیرند.

کاربرد نرم افزار آلتیوم Altium چیست؟

آلتیوم Altium یا آلتیوم دیزاینر یک نرم افزار بسیار مدرن و تقریبا بدون خطا است که در طراحی برد مدار چاپی یا همان PCB استفاده می شود. آلتیوم در پیاده سازی شماتیک و بررسی مدار های دیجیتالی به ویژه مدار های آنالوگ کاربرد دارد. Altium Designer  مهندسان را قادر می سازد تا به دور از پیچیدگی های غیر ضروری با هر جنبه ای از فرایند طراحی لوازم الکترونیکی ارتباط برقرار کنند.

اهمیت یادگیری نرم افزار آلتیوم در رشته برق و الکترونیک

از نرم افزار های بسیار مفید و پر کاربرد که در طراحی مدار، رشته برق و الکترونیک استفاده می گردد پروتل با Protel DXP است. باید بدانید که پروتل نام قدیمی آلتیوم دیزاینر است، صحبت هایی که در ادامه می شود شامل پروتل و آلتیوم می شود. این نرم افزار قدرتمند کار را به جهت داشتن آرکایو، قطعات متعدد و کامل راحت می نماید. در واقع روش عملکرد و شبیه سازی انواع طرح های الکترونیکی با این نرم افزار انجام می شود که اغلب به تولید برد مدار چاپی یا PCB و FPG منجر می گردد.

از چه نرم افزاری در طراحی برد های مدار چاپی استفاده می شود؟

در طراحی برد های مدار چاپی از نرم افزار های متعددی استفاده می کنیم که هر یک از آن ها در قسمت مخصوص به خود طراحی را بهبود می بخشند. یکی از معدود نرم افزار هایی که توانست از طراحی تا تولید همگام با متخصصان باشد آلتیوم دیزاینر است که در سطح بین المللی از آن استفاده می گردد.

نرم افزار آلتیوم دیزاین یک نوع نرم افزار CAD (Computer Aided Design) است. افرادی که با چنین نرم افزار هایی آشنایی دارند، راحت تر می توانند با نرم افزار آلتیوم کار کنند. نرم افزار Altium Designer توانایی گنجاندن تمام ابعاد و جوانب یک دستگاه و برد چه از بعد الکتریکی، فیزیکی، Signal Integrity (صحت شکل سیگنال در PCB) را دارد. چنین قابلیت هایی در نرم افزار Altium Designer این امکان را به شما می دهد تا پیچیده ترین و دقیق ترین مدار ها را به سرعت به مرحله تولید برسانید.

طراحی و تولید مدار های چاپی با استفاده از نرم افزار آلتیوم چگونه است؟

برای طراحی و تولید مدار های چاپی یا همان PCB ابتدا نیاز به یک System Block Diagram دارید که با استفاده از قابلیت طراحی سلسله مراتبی یا Hierarchical Design نرم افزار آلتیوم دیزاینر می توانید Schematics مدار خود را به طور جامع پیاده سازی کنید. در قسمت بعد، زیر مدار های پایه و جرئی مورد نظر را طراحی کنید. این نرم افزار می تواند مدار هایی را که طراحی کرده اید را با استفاده از مدل های spice شبیه سازی کند.

حتی با نرم افزار Altium Designer می توان برنامه هایی که برای FPGA خود نوشته اید را کامپایل و شبیه سازی کنید و برد های آن را طراحی کنید. بعد از شبیه سازی مدار و اطمینان از درستی عملکرد مدار آن را به PCB تبدیل کرده و مدار مورد نظر را تکمیل می نمایید. مرحله پایانی پروژه گرفتن یک گزارش کامل از سیستم طراحی شده است. این گزارش  لیست قطعات مورد استفاده در PCB یا همان BOM(Bill Of Materials)، قیمت آن و همچنین مشکلات و اشتباهات مدار را در بر می گیرد.

معرفی نرم افزار آلتیوم و کاربرد های آن
معرفی نرم افزار آلتیوم و کاربرد های آن

ویژگی نرم افزار آلتیوم دیزاینر (Altium Designer) چیست؟

یکی از ویژگی های Altium Designer برای کاهش زمان طراحی و ساخت PCB، توانایی تقسیم کار و Team Working در طراحی شماتیک و حتی  PCB است. نرم افزار Altium Designer دارای ویژگی بسیار مهم به نام ECO Engineer) Change Order) می باشد. این قابلیت به شما این امکان را می دهد در صورت تغییرات در Schematics یا PCB، این تغییرات را در بقیه ی مراحل اعمال کند.

از دیگر امکانات نرم افزار آلتیوم میتوان به چه مواردی اشاره کرد؟

  • مدیریت ورژن های مختلف پروژه های طراحی شده: در نرم افزار Altium Designer می توانید تغییرات اعمال شده در نسخه های یک پروژه را دیده و یا اینکه از وژن های قبلی خود استفاده کرده و طراحی های بعدی را بر اساس چنین ورژن هایی بسازید.
  • طراحی با استفاده از قطعات سه بعدی: در صورتی که لازم داشته باشید یک دید کامل و جامع تر از شکل فیزیکی PCB خود داشته باشید می توانید از مدل های سه بعدی قطعات استفاده کرده و شماتیک  مدار را ببینید.
  • Collaborative PCB Design: در صورتی که مدارات شما گسترده و پیچیده باشند و یا اینکه طراحی PCB نیاز به چندین مهارت مانند دیجیتال، آنالوگ، High Speed و RF را دارد. نرم افزار Altium Design این قابلیت را به کاربران می دهد تا بتوانند به صورت همزمان PCB را طراحی و قطعات را در یک مدار به هم ببندند که به اصطلاح به آن Routing میگویند و در آخر هم این تغییرات را با هم ترکیب کنند.
  • Import کردن: قابلیت Import کردن و تبدیل فایل های PCB  و Schematics به دیگر برنامه ها .
  • تنوع در قطعات: یکی دیگر از قابلیت های نرم افزار Altium Designer، تنوع در قطعات است. همچنین، نرم افزار آلتیوم امکان تولید کتابخانه ها را به شما می دهد تا در صورت نبود کتابخانه قطعات مورد نظر کتابخانه یا حتی مدل سه بعدی آن را به راحتی طراحی کنید. در اکثر کشور های دنیا، برای طراحی مدارات چاپی از نرم افزار آلتیوم دیزاینر استفاده می شود. بنابراین، با یادگیری و آموزش نرم افزار Altium Designer می توانید به شغل ایده آل خود دست پیدا کنید.

معرفی مدارک پایان دوره کلاس آلتیوم (آموزش آلتیوم)

مدرک آموزش آلتیوم مجتمع فنی تهران قابل ترجمه رسمی مورد تایید قوه قضائیه و وزارت امور خارجه می باشد. این مدرک مورد تایید سازمان ها و شرکت های خصوصی و دولتی و به عنوان یک Skill Certificate می تواند به عنوان معرفی مهارت های شما و همچنین جز رزومه کاری و مهارتی دانشپذیر قرار گیرد.

‫5/5 ‫(1 نظر)
nasim eghdam 17-مهر-1402